Scroll to top

Poradna - Antibiotika

Také byste rádi položili otázku? Zobrazit kategorie

Dobrý den zajímalo by mě, zda je možné užívat lék Streptokill zároveň s již předepsanými ATB (nebo zda se účinky kontraindikují apod.). Současně bych prosila o zodpovězení otázky, jak dlouho po odeznění bolesti v krku ještě lék užívat, příp. v jakém množství. A protože právě tento lék na Vašem e-shopu objednávám, prosím o odpověď ještě na poslední otázku: jsem v rozpacích, kolik balení mám objednat - jaké množství je k léčení třeba,kolik se ho během nemoci zhruba spotřebuje a jak se dávkuje? Děkuji Vám předem za odpovědi. Krásný den Vám přeje Helena


Streptokill je možné užívat i zároveň s antibiotiky, užívání doporučuji při každé i mírné bolesti či nepatřičném pocitu v krku, na druhou stranu, pokud nepatřičný pocit není, tak není ani důvod Streptokill užívat. Potřebné množství je velmi individuální, v případě doporučeného dávkování, které je 2-4 vstřiky, 5-20 krát denně, vystačí jedno balení 25ml Streptokillu na 3-25 dnů. V případě akutních problémů se doporučuji držet spíše u horní hranice doporučeného dávkování. Mgr. Václav Polívka

Dobrý den, bohužel mi lékař z ORL nasadil na virovou faryngitidu antibiotika Medoxin, již druhý den obtíže ustoupili. Po celou dobu tohoto oneocnění jsme měla mandle klidné bez povlaků. V den dobrání ATB, po kontrole, mě začalo bolet v krku a začaly se tvořit bílé povlaky - příznak jako u streptokokové angíny. Bohužel jsem byla mimo domov a měla jsem u sebe dvě balení makrolidového ATB Sumamed 500. Nasadila jsem tedy Sumamed a dnes je 3. den od nasazení. Obtíže ustupují, bílé povlaky jsou téměř neznatelné, bolest pryč. Mám dva dotazy: 1) mám brát Sumamed ještě 4. a 5. den pro snížení rizika recidivy, pokud by byl původcem jiný typ streptokoka než pyogenes? 2) jak je možné, že jsme dostala angínu, když jsem byla "krytá" léčbou Medoxinem? 3) nemůže mi tato změna ATB ublížit? Samozřejmě mám v plánu kontrolu u OL, ale nedostanu se tam hned. Děkuji za odpověď. Jana


Co se týká virových infekcí nejsou antibiotika účinná, ta působí pouze na bakteriální infekce. Tady je pak výhoda streptokillu, který svým mechanismem dokáže postihnout virové i bakteriální infekce. Na běžné infekce dostačuje sumamed 500 v dávce tří tablet, tedy tři dny užívání. Sumamed (azitromycin) udrží dostatečnou hladinu v krvi ještě po dalších sedm dní. Nedoporučuji ale nasazovat antibiotika bez porady s lékařem, už kvůli rozšiřování infekcí rezistentních na antibiotika. Nadužívání antibiotik má samozřejmě celou řadu nežádoucích účinků např. zažívacích obtíží, alergické obtíže, vznik rezistencí atd. Mgr. Václav Polívka

Můj nevlastní syn se ted svěřil ze často mívá hnis v mandlich a vymackava si je. Když jsem si toho o víkendu všimla když prokaslal a prosmrkal celou noc jela jsem s nim na pohotovost mandle měl úplně zduřěle s čepem. Na pohotovosti mi bylo zdeleno ze to je jen virózka.. Me teda přijde dost divny aby měl měsíc plné mandle hnisu.. A nikdo to neřeší? Stěžuje si stále na bolest v kolenech a ramenech. Prosim o radu co dal mam delat? Či je to normalni?


Rozhodně bychom doporučovali minimálně okamžité změření CRP za účelem zjištění zánětu v těle + stěr z mandlí za účelem zjištění možné přítomnosti Streptokokové bakterie. Bolesti v kloubech by mohly ukazovat na sekundární infekci, takže to prosím nepodceňte. Určitě nic nezkazíte okamžitým a intenzivním užíváním přípravku Streptokill, který se stříká přímo na mandle a má výborné reference od uživatelů i v interakci na sekundární bakteriální infekty způsobené virózami. Streptokill ovšem může jen těžko pomoci tam, kde se fyzicky nedostane, tzn. případné sekundární infekce by bylo nutné celkově přeléčit možná i antibiotiky, samozřejmě v důsledné spolupráci s Vaším ošetřujícím lékařem a v závislosti na zjištěných hodnotách CRP a na zjištěních po kultivaci výtěru. Mgr. Václav Polívka

Dobrý den, mám 5-ti letého syna, který přesně před rokem prodělal streptokokovou infekci (str.pyogenes). Po dobrání ATB u něj proběhla postinfekční vaskulitida a poté měl nasazeny ATB (Ospen) na 2 měsíce do tonsilektomie. Ta se z technických důvodů nemohla konat a byla odložena o něco později. Protože se infekce přes dva měsíce neobjevila, operaci jsem odmítla. Krátce poté prodělal strept.angínu,ale operační řešení jsem znovu odmítla. Nyní má syn opět angínu, cca 5 - 6 měsíců po té poslední a netuším zda není třeba mimořádně virová - syn má náhle zvětš.mandle s čepy,ale nemá teplotu, v krku ho bolelo pouze jeden den včera a ve spánku chrápe. K lékaři jdu se synem zítra, neměl teploty tak jsem nejela o víkendu na pohotovost. Mám obavy, že mi lékaři budou opět nabízet tonsilektomii, které se chci vyhnout. Na druhou stranu jsem těhotná a mám strach z případné nákazy budoucího miminka, pokud by se mělo jednat o str.pyogenes. Myslíte, že by se tyto infekce daly zvládat Streptokillem nebo raději podstoupit tonsilektomii a předejít bacilonosičství a možné nákaze mladšího dítěte. Lékařka z ORL jako jediná situaci nechce hrotit a indikuje tonsilektomii u angín, které jsou např. 5 x do roka...což ještě není náš případ.Mohu se ještě zeptat jakou má Streptokill chuť? Aby ho syn neodmítal. Děkuji za odpověď


Chuť Streptokillu uživatelé většinou přirovnávají k Jegermeisteru, pokud jsou zdraví, pokud je v krku infekce, pak Streptokill pálí, ale jedná se o krátkodobou a většinou snesitelnou bolest.

Tím, že Streptokill budete stříkat, rozhodně nic nepokazíte, ovšem jedná se o doplněk stravy, který nemá oficielně schválené léčebné účinky, na druhou stranu zkušenosti uživatelů jsou velice pozitivní, většina zákazníků objednává Streptokill opakovaně. Velmi mnoho uživatelů se zbavilo často se opakujících angín a nedají na Streptokill dopustit.

Pokud chcete Streptokill vyzkoušet, pak se asi vyplatí, koupit si jeden v lékárně, protože na e-shopu vyjde jediný streptokill zpravidla dráže než v lékárně a je Vám doručen až druhý den. Naopak, až Vám Streptokill zabere a budete si ho chtít do rodiny pořídit, pak se vyplatí využít stále akce 2+1 zdarma. Minimální trvanlivost Streptokillu je 2 roky a díky širokým možnostem využití není ani pro jediného uživatele problém 3 balení za tuto dobu spotřebovat.

Vím, že se nacházíte ve velmi složité situaci, ale bohužel Vám nemohu poskytnout jednoznačnou radu, to může jen Váš ošetřující lékař. Rozhodnout se budete muset vždy sama. Budeme Vám držet palce, abyste se rozhodla správně a celá Vaše rodina se těšila pevnému zdraví.

Mnoho štěstí, Mgr. Václav Polívka

 

Dobrý den, syn má v současnosti v pořadí páté antibiotika od září, dcera měla troje, já taky troje. Neustále se nám vrací streptokok nebo stafylokok. Syn jde jeden den do školky a je nemocný, my to chytáme od něj. Protože jsem z našeho stavu zoufalá, mám hrůzu z píchaného penicilínu a pendeponu, tak už mám Streptokill koupený doma. Poradil byste mi, jak dávkovat u dětí v době angíny a jak dávkovat jako prevenci. Syn má 6 let, dcera 8 let. Moc děkuji za odpověď Romana Bukáčková


Dobrý den paní Bukáčková, u takto starých dětí bych doporučil 1 střik na pravou a 1 střik na levou mandli každou hodinu při angíně (V noci není třeba děti budit, ale ráno se pokusit pořádně odkašlat a vyplivnout všechny hleny. Pak aplikovat před snídaní i po snídani.). Po angíně postupně snižovat z 10x až na 2x/den několik týdnů po angíně. Následně se pokusit domluvit s dětmi, aby hlásily nepatřičné pocity v krku a při těch vždy co nejdříve aplikovat. Počítejte s tím, že po takto silných dávkách antibiotik máte velmi oslabenou imunitu a čeká Vás běh na dlouhou trať. Přeji mnoho štěstí, Mgr. Václav Polívka

Dobrý den, Rada bych se zeptala, jak antibiotika po dobrani ještě dlouho účinkují? ( jak dlouho po dobrání ještě snižují účinnost na antikoncepi) Děkuji :)


Dobrý den, doba po kterou ještě působí antibiotika v těle je velmi odlišná podle jejich druhu. Jsou antibiotika, která působí ještě týden po poslední dávce a to se jedná o tabletové formy. Existují injekční formy, které působí i déle. Co se týká snížení účinku antikoncepce po užívání antibiotik, záleží na tom, jak hodně byla oslabena přirozená střevní mikroflóra. Doporučil bych preventivně nasadit nějaká probiotika a tím tomuto nežádoucímu efektu antibiotik předejít. Mgr. Václav Polívka

Dobrý večer, od ledna letošního roku (nyní červen) mám již 5té ATB z důvodu chronické tonsilitidy, první dvě angíny proběhly velmi silně (vysoké teploty, nateklé mandle, neschopnost polykat ani mluvit), zbylé 3 už jen s bolestí v krku a s čepy (bez teplot a bolesti těla), pokaždé přeléčeno ATB a vyhrožováno, že pokud to půjde dál, přijdu o mandle. Na angíny trpím od dětství (1-2x do roka) v průběhu dvou těhotenství a kojení tj. 4 roky vkuse jsem nevěděla, co je to angína, nyní nastalo nejhorší období 5ti angín po sobě. Jsem naprosto zoufalá a nikdo mi neporadí jak se vyhnout dalšímu infektu. Imunitu posiluji (echinacea, homeopatika oscillo, vitamíny, železo, colostrum) vyplachuji ústa slanou vodou apod. Ráda využiji čehokoliv k vyléčení a rekonvalescenci. Je váš přípravek vhodný i jako prevence? A druhá otázka, nikdy jsem angínu neléčila bez ATB a jsem k tomu moc skeptická a bojím se chronických následků pokud angínu nepřeléčím ATB (srdce, klouby apod.) jak dlouho trvá léčeba vaším přípravkem bez ATB a po jaké době člověk cítí, že je na správné cestě a že angína ustupuje? Moc děkuji za odpověď. M. Havlíčková


Dobrý den, paní Havlíčková,

doporučuji, abyste vyzkoušela Streptokill. Podle Vámi popsaných příznaků a historie jste naprosto typickým příkladem nejpočetnější skupiny uživatelů Streptokillu. Ohledně rizik sekundárních infekcí se můžete dočíst např. v následujícím oficiálním vyjádření ČZÚ .

Jako prevenci Streptokill můžete aplikovat, pokud si myslíte, že Vaše dutina ústní není v pořádku, ale my spíše doporučujeme urychleně Streptokill nasadit až tehdy, pokud cítíte nepatřičný pocit v krku. Pokud se cítíte naprosto v pořádku, tak by neměl být důvod Streptokill aplikovat. My podporujeme přístup, že se tělo musí naučit fungovat bez cizí aktivní pomoci, pokud si o ni "neřekne".

Hodně zdraví a štěstí, Pavel Soukup

Dobry vecer, již od malička trpím na anginy, mam klidové období a pak mam období jako je ted- kdy mam jednu anginu za druhou . Mandle jsou podle me uz zdeformovany a pokaždé mam čepy .od prosince do ted ji mam po páté , v jednom měsíci dvakrat. Byla jsem na štěrech( uz asi 4krat), na krevních testech, na mononukleoze,na ORL.... Nic!!! Nikdo mi nedokáže poradit a nic říct,nikde mi nic nenašly a tudíž nevim jestli je virová či bakteriální.prosim poraďte,rada bYch zacla konecne normalne žít .tahle nemoc me strasne otravuje , nemuzu normalne fungovat.dekuji za odpověď a přeji hezky den... Nikola


Dobrý den, Nikolo,

vyzkoušejte Streptokill. Noste ho stále při sobě a aplikujte při každém nepatřičném pocitu v krku. Pokud se objeví další zánět, tak doufejte, že s použitím Streptokillu bude průběh výrazně mírnější a že se Vám postupně podaří dostat Vaše mandle do funkčního stavu, což je podle některých lékařů nemožné avšak podle zkušeností mnoha uživatelů Streptokillu to možné je, i když při silně poškozených mandlích se zde určitě bavíme o horizontu minimálně několika měsíců.

Ať se Vám daří co nejlépe, Pavel Soukup

Dobrý den u dcery 9 let byl zjištěn v pochvě Streptococcus pyogenes..měla příznaky výtok a svědění. Paní dr. gynekoložka ji nasadila macmiror complex mast na 7 dní.. Má teprve první dávku a nyní se přidala teplota 38,5 . Může teplota souviset s tímto nálezem? Bude mast do pochvy dostačující na přeléčení, nebo by bylo vhodné to přeléčit i antibiotiky? Děkuji za odpověď s pozdravem Gabriela G.


Dobrý den, zvýšená teplota může s tímto nálezem souviset. Co se týká celkového přeléčení antibiotiky, to by měl určitě rozhodnout gynekolog na základě provedených vyšetření. Mgr. Václav Polívka

Dobrý den, často trpím na angíny, většinou to závisí na psychickém vypětí, ale imunitu už mám tak dost sníženou. Každé ráno se probudím se suchostí a nepříjemném pocitu v krku, kdy z nosohltanu často vykašlu kousek zelenožluté suché krusty. Pomohl by nějak Streptokill i na toto? Na mandlích mám i běžně přes rok čepy, které je možno odstranit vatovou tyčinkou. Přestříkávají se mandle pravidelně, pro zbavení čepů, nebo pouze až při škrábání v krku? S tím se pojí můj poslední dotaz. Nyní mám angínu, kdy mám potažené mandle bílým povlakem a horečky již pátý den, antibiotika nasazena a už zabírají. Tady asi nastává problém, že mě v krku vůbec nebolí, takže jsem zkraje ani netušila, že by to mohla být angína. Lze se i tomuto nějak vyhnout? Popřípadě mohl by zmírnit Streptokill průběh nemoci? Povlak se rozšířil velmi rychle, asi během 3 dnů byly mandle celé bílé, ale nemohla jsem s tím nic dělat. Stopangin, šalvěj, česnek ani nic podobného nezabralo. Předem děkuji za odpověď.


Dobrý den, Jaroslavo, to co popisujete, odpovídá příznakům chronické resp. často se opakující angíny. Určitě doporučujeme Streptokill vyzkoušet a i když se standardně aplikuje až v případě nepatřičných pocitů v hrdle, ve Vašem případě, pokud Vás v krku nebolí, aplikujte, dokud budou v dutině ústní patrné příznaky infekce, tzn. čepy, hlen, apod. Pavel Soukup, angina.cz

Dobrý den, syn (4roky) má od března již pátou anginu (streptokok A). Už si nevíme rady, a myslím, že ani naše doktorka:(. Teď po páté mu atb nenasadila, výtěr byl pozitivní, ale vzhledem k tomu, že atb nezabírají, napsala mu homeopatika. Myslíte, že když začne stříkat Streptokill, je možné, že by tuto angínu zvládl bez atb? Za jak dlouho by mohl jít do školky? Moc děkuji za odpověď.


Dobrý den, Jano,
zda Streptokill zabere a za jak dlouho bude moci jít Váš syn do školy bohužel nevíme, protože je to velmi individuální. Každopádně doporučujeme Streptokill určitě vyzkoušet.

Jako vodítko můžete brát recenze uvedené na http://www.angina.cz/zkusenosti-pacientu a http://www.streptokill.info/cz/zkusenosti-pacientu. Veškeré recenze jsou v původní, "necenzurované" podobě a lze je brát jen jako špičku ledovce, protože je píše jen malý zlomek uživatelů. Ještě lepším vodítkem může být to, že si většina pacientů objednává na e-shopu Streptokill opakovaně a garanci 100% zabere nebo zdarma využila zatím jen 1 zákaznice z 1300 objednávek.

Přeji brzké uzdravení,
Pavel Soukup

Dobrý den,chci se zeptat, dcera má od včerejška antibiotika na průdušky, zajímalo by mě kdy začnou zabírat. Děkuji za odpověď.


To nelze takto jednoznačně říct. Záleží na celé řadě faktorů, druhu antibiotik, dávkování (někdy se nasazuje na začátku vyšší dávka) atd. V každém případě by měl být nějaký efekt znát druhý až třetí den. Mgr. Václav Polívka

Dobrý den, od včerejška mám antibiotika a ležím s angínou. Současně jsem se u doktorky zajímala o možnost léčby bez angíny, byly mi však rozhodně doporučeny atb, právě kvůli případným pozdějším zánětům jinde v těle. Na internetu jsem dnes našla vaši stránku, a tak se chci zeptat: při léčbě angíny Streptokillem je léčba jen lokální.. ale streptokokové kolují v době nemoci v celém těle, či se mýlím? Má tedy lokální stříkání přípravku opravdu efekt na celkové vyléčení ?? Za druhé: aplikace při kojení je asi možná, že...a za třetí: Streptokill je účinný na streptokoky..a také jiné bakterie? Na viry jsem pochopila, že ne. Děkuji vám moc za odpovědi na moje otázky a přeji pěkný den:) Klára


Dobrý den,

pokusím se postupně odpovědět na všechny vaše dotazy.

Streptokill  svým účinkem vytváří jakousi bariéru mezi napadenou a zdravou tkání, izoluje baktérie a brání tak dalšímu šíření infekce. Jeho účinek je nespecifický a to znamená, že funguje i u jiných bakteriálních infekcí.

Působení streptokillu je lokální a nemá samozřejmě tedy systémový efekt, tak jako například po aplikaci dezinfekce, nemůžeme očekávat účinek na tzv. otravu krve. Proto je důležité začít streptokill aplikovat nejlépe u prvních příznaků. Nejsem odpůrce antibiotik, ale mají pro tělo celou řadu nežádoucích účinků a proto je nutné po nich sahat jen v nezbytných stavech. Krom toho díky našemu nadužívání antibiotik, je čím dál větším problémem rezistence, tedy jejich neúčinnost k infekcím.

Co se týká užití streptokillu při kojení má své ale. Jednou z použitých bylin je i šalvěj.Ta může způsobovat snížení laktace, ale s ohledem na to, že se jedná pouze o lokální podání, neviděl bych v tom úplně problém.

Na viry efekt streptokill opravdu nemá, ale protože se často k těmto virovým infekcím přidružují i ty bakteriální, doporučil bych aplikaci streptokillu i v těchto případech.

Mgr. Václav Polívka

Dobrý den, beru již druhé antibiotika na angínu, první nezabrali. Mohu kombinovat streptokill s antibiotiky? Děkuji Filip


Dobrý den, Filipe. Ano, můžete, nicméně v době, kdy berete antibiotika, není aplikace Streptokillu tak podstatná, jako v období po dobrání antibiotik, kdy je důkladná aplikace Streptokillu nejdůležitější. Pavel Soukup

Dobrý den, Byla mi diagnostikována angína a dostala jsem atb penicilin na 10dní. Po dobráni jsem ji bohužel hned druhy den dostala znovu a dostala atb cefzil. Beru je od středy a mam je brát až do příštího pátku. Ve středu ale jedeme se školou až do pátku do Prahy. Moc bych chtela jet , atb už zabrali takze mi je dobře a je to poslední výlet se třídou (jsem ve čtvrťáku) . Myslíte už bych mohla jet ,když uz to budou poslední dny kdy budu antibiotika brát? Děkuji za odpověď :)


Dobrý den, bohužel Vám nemůžeme odpovědět na otázku, zda můžete odjet na výlet. Každopádně riziko, že se Vám angína vrátí po dobrání druhých antibiotik je podstatně vyšší než bylo po dobrání penicilinu, proto doporučuji odpočinek, nevzdalovat se od Vašeho ošetřujícího lékaře a nejlépe mít po ruce připraven Streptokill pro případ jakéhokoliv nepatřičného pocitu v hrdle po dobrání druhých antibiotik. Případně je možné začít aplikovat už preventivně ještě před dobráním CEFZILu.

Dobrý den, dcera dostala na angínu antibiotika Ospen 1500(co 8hod), má při výšce 182cm 76kg,15let. Není toto příliš vysoká dávka? Sdělila jsem své obavy lékaři,ale ten určil tuto dávku za přijatelnou. Dceři teplota klesla,ale v krku jí bolí více a začalo ji bolet ucho. Nemůže mít nějaké nežádoucí účinky -otok apod. Máme zkusit použít sprey Streptokill?Děkuji.S.


Dobrý den, Gabrielo, přiměřenost dávkování bohužel nemůžeme komentovat, je plně v kompetenci Vašeho ošetřujícího lékaře. Streptokill doporučuji, s jeho aplikací lze začít už v průběhu užívání antibiotik. Pavel Soukup

Dobrý den. 14 dní mě trochu bolelo v krku. Až po 14 dnech sem objevil bily povlak na jazyku a zvetsene mandle pokryte bílými fleky. Doktorka mi hned dala ospen 1500 a za 10 dni jdu na vyter. Ale nemam horecku, nic jineho mi neni (bolest v krku hned po antibiotikach odesla). Je to opravdu angina? Když mi nic neni (kromě toho hnusu v krku).


Dobrý den, bolest v krku je již sama o sobě příznakem, který znamená, že je ve Vašem hrdle infekce a zcela zdráv nejste, přesto že se jinak cítíte zdráv. Diagnózu musí stanovit Vaše lékařka, což udělala a zřejmě ji stanovila správně, když Vám antibiotika pomohla, navíc Vámi popsané příznaky skutečně odpovídají angíně. Pokud cítíte, že v krku stále není něco v pořádku, můžete použít STREPTOkill. Přeji brzké uzdravení, Pavel Soukup

Dobrý den, já bych se ráda zeptala, jak dlouho antibiotika účinkují po dobrání poslední tabletky... děkuji moc :)


Vážená paní Novosadová,
odpověď kolegy na Vaši otázku uvádím níže. Pro doplnění dodávám, že z četných zkušeností uživatelů našeho portálu vyplývá, že nedostatečný účinek antibiotik bývá někdy patrný už dva dny po jejich dobrání. Už po takto krátké době se totiž některým pacientům začínají "vracet" angíny.
Pavel Soukup, angina.cz

Dobrý den,
doba po kterou ještě působí antibiotika v těle je velmi odlišná podle jejich druhu. Jsou antibiotika, která působí ještě týden po poslední dávce a to se jedná o tabletové formy. Existují injekční formy, které působí i déle.
Mgr. Václav Polívka

Dobrý den, chlapec vek 9 let měl před Vánocemi angínu. Začalo to bolesti v krku, vysokou horečkou, bolesti břicha. Byl proveden výtěr a potvrzen streptokok pyogenes, nasazena léčba atb penicilin na 10 dni. Po vybráni antibiotik , kontrola u lékaře, výtěr negativní a opět mohl nastoupit do škole. Za 14 dni se stav opakoval. Tentokrat bolest v krku, bez Horáček, potah na mandlích , opět výtěr v krku a výsledek- hojně streptokok pyogenes. Podotykam ze po první léčbě atb vyměněn zubní kartáček a angína byla poctivě vylezena. Ted opět nasazen penicilin na 10 dní. Jaké mate zkušenosti s vašim preparátem u děti??? Píšete, ze streptokok neléčený muže způsobit zánět ledvin a srdce, ci klouby , kůže. Pokud tedy nedám antibiotika a použiji vas Streptokill , jaké mam pak nechat udělat vyšetření u lékařky??? Požadovat vyšetření moči a krve??? Dekuji za vaši případnou radu ci pomoc , jak postupovat u dětí. Přece jen bych nerada něco zanedbaná.


Dobrý den,

Riziko sekundárních infekcí výrazně klesá, pokud už jste v nedávné minulosti užívali antibiotika, stejně tak výskyt streptokoka i u zdravých dětí v dětských kolektivech je poměrně běžný, obojí viz. http://www.angina.cz/vyjadreni-szu-k-anginam-a-nosicstvi-streptokoku-skupiny-a-ve-slkolkach.

Prosím prostudujte důkladně všechny odpovědi nejen v poradně na http://www.angina.cz/poradna, ale především v poradně http://www.streptokill.info/cz/poradna#Poradna.

Ohledně účinků a vhodnosti preparátu doporučuji prostudovat zkušenosti na http://www.angina.cz/zkusenosti-pacientu a opět především na http://www.streptokill.info/cz/zkusenosti-pacientu#Zkusenosti-pacientu. Všechny uvedené zkušenosti jsou autentické a budeme rádi i za tu Vaší, pokud Streptokill budete užívat.

Počítejte s tím, že úplná rekonvalescence a obnovení imunity může být po dvojí antibiotické kůře otázka delší doby (i v řádu měsíců).

Ať jste brzy zdraví.
Pavel Soukup
angina.cz 

Dobrý den,již týden mám angínu,po 4 dnech jsem začal brát Zinnat 500 mg plus Panadol a Stopangin,ale prakticky bez účinku ( horečky,zimnice,bolest v krku,silně zalehnuté ucho ).PL navrhuje nic neměnit.Prosím informaci zda jsou tak dlouho problémy běžné.Děkuji


Z vašeho dotazu mi není úplně jasné, jak dlouho užíváte ta antibiotika. V každém případě antibiotika začínají naplno působit až druhý či dokonce třetí den. Co se týká změny léčby bych určitě dal na vašeho ošetřujícího lékaře. Mgr. Václav Polívka

Dobry den, Chtela bych se zeptat uz 6 dni beru antibiotika po zakroku zubu(beru Augmentin) . Do dnesniho rana jsem nemohla polknout a mam na jedne mandli neco bileho...chci se zeptat muze to byt angina? A zaberou na to i ty antibiotika? Za cerven uz jsem brala dvoje antibiotika na dutiny a ted mam dalsi po zakroku. Nechci brat dalsi prasky dekuji moc za odpoved s pozdravem Jitka


Nevím proč Vám byla antibiotika nasazena? Zda byla nějaká infekce v oblasti zákroku. Bez vyšetření se můžeme pouze dohadovat o tom, co to je. V každém případě bych doporučoval návštěvu lékaře a posouzení vašeho stavu. Po stomatologickém zákroku často dostačují lokální antiseptika (chlorhexidin). Po opakovaném užití antibiotik bych doporučil nasadit probiotika, mají pozitivní vliv i na imunitu. Mgr. Václav Polívka

Dobrý den mám dlouhodobé problémy s angínou ... Začalo to létě když jsem se vrátil zpět z dovolené objevila se mi angína dostal jsem antibiotika 2 týdny jsem ležel a byl "uzdraven" asi o týden zpátky se mi angína vrátila říkali mi , že je to běžné že antibiotika někdy nezaberou dostal jsem další... 2 týdny jsem ležel bolesti přestaly ,ale problém nastal asi za 20 dní 6 září jsem měl bolesti v krku a doktor mi diagnostikoval hnisavou angínu takže jsem opět ležel už 3 měsíce jsem nemohl sportovat poté bolesti přestali ale v půlce listopadu jsem angínu měl zase opět hnisavou ted jsem dobral antibiotika a po 2 týdnů zase lěžím už si něvím rady vyzkoušel jsem všechny vitaminy něco na imunitu nemůžu chodit ven jako dříve ve škole mám velkou absenci nemůžu sportovat , protože pořád ležím tak prosím o radu nevíte jak se angín zbavit , nebo co je potřeba existuje nějaká možnost jak se tohohle koloběhu zbavit ? Předem děkuji za odpověd.


Dobrý den,
Váš příběh je podobný jako desítky jiných, které jsme již v různých obměnách obdrželi. Bohužel nemůžeme suplovat Vašeho lékaře, ale nevíte-li si rady, zkuste si pozorně pročíst zkušenosti pacientů na https://www.angina.cz/zkusenosti-pacientu a https://www.streptokill.info/cz/zkusenosti-pacientu#Zkusenosti-pacientu. Na těchto stránkách ručíme za autentičnost všech recenzí, které nejsou upravovány ani selektovány.
Buďte zdráv, Pavel Soukup, angina.cz

Dobrý den, prosím je možné, že Ospen zabere za 12 hod od podání první dávky tak, že zcela vymizí příznaky. Syn 28 měsíců, chodí každý den do dětského kolektivu - školky, od středy rána vysoké horečky (až 39, 9) srážené Paracetamolem a Ibuprofenem střídavě; vždy klesly tak na 38. V pátek lékařka po pohledu do krku diagnostikovala anginu. Uzliny mírně zvětšené. CRP neprovedeno. Nasazen Ospen v dávce téměř 100 000 j na kg a den rozdělený do 4 dávek. Dříve než za 12 hod je syn zcela bez teploty a jiných příznaků. Může to být zásluha Atb nebo to byla tzv. virová angina a syn se s ní vypořádal vlastní velmi dobrou imunitou. Poznámka: kojen byl více než 2 roky a toto je jeho první setkání s Atb. Moc děkuji za odpověď. Ivo Liska


Ano je to možné, že po nasazeni antibiotik došlo již po 12 hodinách k ústupu obtíží. Je ale potřeba infekci doléčit a pokračovat v podávání antibiotik jinak hrozí recidiva. Mgr. Václav Polívka

Dobrý den, mám takový dotaz. Měla jsem kašel, rýmu, bez teplot, se slabou bolestí v krku, ale docela rozsáhlé povlaky mandlích. Praktik mi bez výtěru z krku a odebrání krve nasadil ATB Penbene 1000000. Po 10ti dnech jsem je dobrala a jelikož čepy přetrvávaly, byl mi nasazen Zinnat 500 mg. V den nasazení Zinnat 500 mg byl výtěr z krku tedy už proveden a nález byl normální oro flóra, CRP 3,7. Po dalších 10ti dnech jsem dobrala i Zinnat a čepy v krku mám stále. Už mě to znepokojuje, mám strach jestli je vše ok. Praktik mi doporučil kloktat JOX a ani to příliš nepomáhá. Mimo téhle zvláštní angíny trpím ještě Bechtěrevem a mám prevenci infekční endokarditidy.Prosím Vás, mám se obávat nebo čepy ještě zmizí? :( Děkuji Anna.


Dobrý den, ve vašem případě bych doporučil znovu navštívit lékaře, aby ověřil zda byla daná infekce úspěšně přeléčena. Mgr. Václav Polívka

Dobrý den, jak dlouho musim brat atb aby se odeme nekdo nenakazil?


Antibiotika je třeba užívat dokud nedojde k přeléčení infekce. Po celou dobu kdy jste nositelem infekce, můžete ostatní nakazit. Záleží ale na imunitním stavu druhé osoby, jestli u ní choroba propukne. Mgr. Václav Polívka

Nase mladsi dcera, 6 roku, onemocnela dne 10.8.2018 streptokokovou anginou. Potvrzeno vyterem a rychlotestem ve Wilhelminen Spital ve Vidni. Predepsany ATB (OSPEN 750). Letos by dostala jiz 4. ATB. Tentyz den jsme zacali aplikovat Streptokill ca. po hodine a na noc Nureflex na snizeni teploty, ktera presahla 39°C. Po trech dnech symptomy odeznely. Po ctyrech dnech jsme prerusili pouzivani Streptokill (i kdyz si streptokill jiz strikala sama, smutno ji po nem neni :-)), dcera byla bez jakychkoliv priznaku onemocneni. 14.8.2018 jsme navstivili lekarku (zastup za nasi "obvodni", ktera byla na dovolene) a ta udelala vyter a zaslala do laboratore. 15.8.2018 byl v Rak. svatek a 16.8.2018 jsme se dozvedeli od lekarky, ze byl vyter pozitivni. Vzhledem k tomu, ze jsme 15.8.2018 odjeli na Wolfgangsee a manzelka sebou Antibiotika nevzala a dcera byla naprosto bez jakychkoliv priznaku, vec jsme dale neresili, pouze jsme drzeli dceru zpet od namahavych aktivit, coz nebylo jednoduche a take se vzdy nepodarilo. 20.8.2018 onemocnela manzelka - bile fleky na mandlich, bolest kloubu a celeho tela a v krku. Lekar v Gschwendt ji po vyslechnuti historie okamzite nasadil ATB, ktere dnes dobrala a je zatim bez potizi, krome vecerni unavy. Pozn.: Manzelka ma autoimunitni onemocneni. 23.8.20018, po navratu z Wolfgangsee, jsme vsichni navstivili ihned nasi lekarku. 6-ti lete dceri byla odebrana krev a moc a udelan vyter v krku, starsi dceri a me byl udelan taktez vyter v krku a moc a vse odeslano do laboratore. V patek 24.8.2018 jsme meli obdrzet vysledky. V ten den byla hotova pouze krev u 6-ti lete dcery a vysledky moci. Dle lekarky vse vporadku. 2 vysledky byly mimo referencni interval: 1. ASLO autom. angelegt = 361 U/ml (ref. interval je do 200 U/ml a 2. Stabkemige - 2% (ref. interval je 3-6%). Rozbor krve od 6-ti lete dcery mohu na pozadani zaslat. V sobotu 25.8.2018 nam starsi dcera rano sdelila, ze ma velke bolesti v krku. Opet ve Wilhelminen Spital ve Vidni i pres to, ze lekar bez testu diagnostikoval streptokokovou anginu, byl proveden rychlotest na streptokoky - pozitivni. Starsi dcera - 8,5 roku dostala ATB (OSPEN 750) a tyto byly ihned nasazeny. V pondeli 27.8.2018 jsme obdrzely vysledky vyteru od nasi lekarky. Vsechny byly negativni. I ty od starsi dcery. POZNAMKA: v teto souvislosti chci podotknout, ze si nejsme jisti, zda vytery byly provedeny odborne. Nase lekarka se skoro nedotkla sliznic v krku, coz obe deti konstatovaly jako naprosto odlisne od provedeni vyteru ve Wilhelminen Spital. Starsi dceri k tomu dnes zacalo bolet ucho, ma uvnitr nejaky "stroupek" a ma strevni potize. Manzelka s obema prave jede k nasi detske lekarce. Co se me tyka, mam do dnes sucho v krku, obcas neprijemny pocit na mandlich a v dobe, kdy onemocnela manzelka jsem mel kratce bolesti celeho tela = rano "rozlamanej", ale o to nejde, jde mi o to, abych nebyl pripadne zdrojem. Proc pisi tento dotaz? Jsme celou zalezitosti znacne znejisteni. V obehu je spousta ruznych nazoru na skolskou a alterbativni medicinu. Mame obavy a vycitame si to nyni, ze jsme meli 6-ti lete dceri prece jenom antibiotika nasadit a ptame se na Vas nazor: 1. jestli by to ted jeste melo smysl ATB nasadit (OSPEN 750 - jsou stale v lednicce) a to pouze jako prevence proti moznym naslednym onemocnenim, napr. revmatickou horeckou atd., Mladsi dcera nema do dnes zadne priznaky onemocneni? 2. jestli je mozne z krve vubec neco poznat? Od pocatku onemocneni k dnesku je to 19 dni. 3. Kdyz ano, tak co a jak? 4. Kdyz ne ted, tak za jak dlouho, co a jak? Je mozne, ze reagujeme jiz hodne precitlivele, ale jedna se o nase deti ... Take to je pro nas velke ponauceni a poznatek, ze je nutno brat v potaz jak skolskou tak i alternativni medizinu a ne jenom napr. alternativni. Dekuji s pratelskym pozdravem Peter Koudelka


Dobrý den, pane Koudelko,

děkujeme za Váš dotaz i za zprávu o tom, že se Vaše dcera po používání Streptokillu uzdravila a dokonce ji s odstupem času nebyl nadále laboratorně prokázán Streptokok. Jsou to pro nás velice cenné zkušenosti včetně toho, že si ho jako šestiletá později aplikovala sama. 

Samozřejmě je velice nemilé, že se následně u dalších členů rodiny také objevila angína. Pokud bychom pozorně přečetli všechny recenze pacientů a minulé dotazy v poradnách na angina.cz a streptokill.info, tak myslím, že jsme se tam s tímto asi ještě nesetkali, určitě ne v tomto rozsahu. Každopádně je obzvláště na dálku nemožné odhadovat jaké to mělo příčiny a souvislosti. 

Obecně se shodujeme s názorem Státního Zdravotního ústavu, který doporučuji pozorně přečíst. Mimo jiné se zde píše “Nevyvolá-li streptokok u člověka primární onemocnění, hnisavou komplikaci nebo pozdní následek (onemocnění srdce nebo ledvin) do cca 1 měsíce po uchycení na sliznicích, považují se rizika pro hostitele za za nedbatelná“ a také “U dětí (zejména 5-9 letých) a mladých jedinců v těsných kolektivech může nosičství dosahovat 20-30%. Streptokokovou infekci od nosičství lze bezpečně rozlišit pouze retrospektivně (zpětně) průkazem zvýšené hladiny dvou protilátek streptokoka skupiny A - antistreptolyzinu O a antideoxyribonukleázy B. Pokud není nález streptokoků projevem aktivní streptokokové infekce, není ani nebezpečným zdrojem streptokokové nákazy a pozdních následků.“ I z toho důvodu spíše doporučujeme přikládat vyšší význam příznakům nemoci než tomu zda je Streptokok laboratorně prokázán, protože procento lidí bez příznaků nemoci v našem okolí, u kterých by byla přítomnost Streptokoku prokázána je vysoké a není možné je všechny přeléčovat antibiotiky.

Níže posílám ještě odpověď našeho spolupracujícího magistra pharmacie, která je ale hodně všeobecná, protože bohužel nebyl schopen takto na dálku odpovědět konkrétněji, byť jste věc popsal velmi detailně.

S pozdravem, Pavel Soukup, angina.cz.

Dobrý den,
myslím že Váš dotaz je spíš určen pro lékaře a k osobní než elektronické konsultaci. Nevím jak v Rakousku, ale u nás je dětské lékařství na velmi slušné úrovni, i když samozřejmě vždy záleží především na konkrétním lékaři.
Co se týká preventivního nasazení ATB jsem spíše proti až na případy kdy jsou přidružená další závažná onemocnění. A z krevních testů lze zjistit velké množství informaci, ale podstatné je na co jsou testy dělány.
Mgr. Václav Polívka

Dobry den. Mám chlapečka 4 roky stále máme anginy. Minuli školní rok jsme byli každý měsíc na atb prazdniny super zdravý a teď jsme byli 14 dní ve školce a zase sme zkoncili na atb. Týden co dobral a dnes opět špatně polika a v krcku má aft, tedy si to myslím. Celej krcek má růžový a na jedné straně to má trošku zarudlé a má tam aft. Veškeré vysetreni od alergo imunologie máme za sebou a nic mu nenašli. Už jsem zoufalá nevim jak mu mam pomoct. Nemůže byt cely skolni rok na atb. Prosím o radu.


Dobrý den,
pokud Váš chlapeček často užívá ATB, tak tím byla oslabena jeho přirozená vlastní imunita a zřejmě proto je častěji nemocný, obzvláště v kolektivu a v chladnějších obdobích, kdy se lépe šíří patogeny.
Určitě doporučujeme STREPTOkill (viz. autentické zkušenosti pacientů na www.stre.cz a na www.angina.cz/zkusenosti-pacientu) a volbu takového lékaře, který bude dávat ATB jen v případě, kdy je to opravdu nutné, tzn. před jejich předepsáním udělá např. CRP test apod., aby si měl jistotu, že jde o infekci, na kterou ATB zaberou.
Přeji brzké uzdravení,
Pavel Soukup

Dobrý den, V pátek večer mě začalo bolet v krku a padla na mě celková slabost. Čepy jsem ještě neměla. V sobotu ráno jsem na pohotovosti dostala Ospen 1500 po 8h (první 3/4 tablety jsem si dala po 5 h). V noci se mi přitížilo. V neděli ráno se mi v krku za mandlí objevil 1cm dlouhý čep a asi 3mm široký. Kloktam od pátku propolisem, Stopangin, od neděle mandle i jim potiram. Jim česnek, pijí zázvorové čaje. Mám malou holčičku, hlídání nemám, snažím se odpočívat. Anginy mám opakovaně, párkrát mi byl předepsán pendepon na 10 dní. Když se taková situace stane, ze po prášcích se mi neulevilo (2dny užívání léčiv) je chyba v předepsaných lécích? Jsou slabé? Mám v plánu počkat do 3tiho dne a jít za svým obvodním lékařem. Děkuji.


Dobrý den,
Váš příběh je podobný jako desítky jiných, které jsme již v různých obměnách obdrželi. S velkou pravděpodobností máte oslabenu přirozenou imunitu mj. z důvodu častého užívaní atibiotik. Samozřejmě doporučujeme konsultovat věc s nějakým rozumným lékařem a také pozorně pročíst zkušenosti pacientů na www.angina.cz a www.stre.cz, kde se dočtete výše zmiňované příběhy lidí, kteří na tom byli podobně jako jste teď Vy. Na těchto stránkách ručíme za autentičnost všech recenzí, které nejsou upravovány ani selektovány.
Přeji brzké uzdravení,
Pavel Soukup, angina.cz

Dobry den, chcela by som Vas poprosit o radu. Moja dcera isla kvoli vybaveniu zdravotneho preukazu na vyter. Vysledok je Streptococcus pyogenes, typ A, viac neviem, lebo lekarka mi odmietla dat vysledky. Dcera bola pred cca 3 tyzdnami troska prechladnuta, mala jemne zacervenale hrdlo,ale nemala ani teploty, ani sople, nic, liecila sa prirodne. Lekarka jej teraz nasadila ATB Amoksiklav, lebo jej stav je vraj akutny a musi ho vybrat. Dceru nebolia ani klby, ani nema vyrazky, ani nic, co som citala o tomto "kokovi". Chcem opat prirodnu liecbu, zaujam ma aj Vas pripravok Streptokill, ale nechcem ani nic podcenit. dakujem za odpoved Adriana


Dobrý den, Adriano,
Streptokok pyogenes se obzvláště v dětských kolektivech velmi často vyskytuje i u zdravých dětí, viz. https://www.angina.cz/page/vyjadreni-szu-k-anginam-a-nosicstvi-streptokoku-skupiny-a-ve-slkolkach
Takto na dálku bohužel nemůžeme stav Vaší dcery posoudit, ale pokud máte pochybnosti o diagnóze nebo způsobu léčby stanovených Vaší dětskou lékařkou, pak doporučujeme navštívit jiného lékaře nebo pohotovost.
Každopádně přejeme brzké uzdravení,
Pavel Soukup, angina.cz

Dobrý den, dcera měla horečky čtyři dny, bolest v krku, chrapot test na streptokoka pozityvní z výtěru krku. Tak ji včera paní doktorka dala antibiotika Ospen. Mě provází škrábání v krku tři dny trochu se cejtím unavená, jsem bez teplot krk vypadá dobře. Dneska jsem si skočila k doktorce na výtěr z krku, výsledek pozitivní, že tam mám streptokoka Doktorku to překvapilo. Dala mě antibiotika. Prý je to lepší, abych nenakazila dcery atd. Mám si je vzít, nebo ne? Děkuji moc


Dobrý den, Vlaďko,

​Každý lékař může mít k Vámi popsané problematice rozdílný přístup. Část se přiklání k ATB přeléčování pacientů s prokázaným výskytem streptokoka, i když pacient nemá příznaky nemoci, což může být i Váš případ. Část lékařů má opačný přístup, především proto, že nosičství může v určitých kolektivech dosahovat i desítek procent a pokud by měli všichni nosiči streptokoka užívat antibiotika, tak by to mohlo vést k opakovanému a zbytečnému podávaní antibiotik. Ve vyjádření SZÚ, které doporučujeme celé pozorně přečíst, se mj. uvádí "Pokud není nález streptokoků projevem aktivní streptokokové infekce, není ani nebezpečným zdrojem streptokokové nákazy a pozdních následků".

S pozdravem,
Pavel Soukup, angina.cz

Dobrý den, posledni dva roky po prodělané nelečené infekčni monukleoze o ktere sem nevěděl a několika anginach ktere skoro nešly vylečit a následně odstraněnych zvětšenych krčnich mandli mam problem s tim když chytnu zanět v krku a dostatečně ho nepřelečim antibiotiky,tak mi začne bušit srdce , největši problem je s tim v noci ,protože mi neklesne tlak a puls zustava stejny a tim se mi hodně špatně spí a probouzim se ,ptám se na přičinu bušeni srdce z čeho tomuže byt je možné že mi chce sednout infekce z krku na srdičko když ted nemam mandle ? Jinak sem byl na EKG,ECHO a specialni zatěži se srdcem a na srdci nic nenašli a v krvi sou zaněty minimalni, nevim přičinu ,když ale začnu brat širokospektralni antibiotika bušeni ustane a jakmile je přestanu brat většinou po zatěži nebo delšim nahclazeni zase začne bušit. Děkuji za odpověd.


Poškození srdce může být jeden z následků přechozených či neléčených angín, ale přesné příčiny vašich obtíží si žádají důkladná vyšetření. Mgr. Václav Polívka

Dobrý den, před deseti dny jsem byla na výtěru z krku a vzhledem k svátkum jsem výsledky dostala až teď s verdiktem streptokok a napsany ATB Ospen. Mezitím se mi ale udělalo lépe - užívala jsem streptokill a homeopatika. Navíc kojim 2 měsíční dceru a tak váhám zda.ma smysl ještě ty ATB brát, když se zdá, že si tělo poradilo už samo... Děkuju za radu a hezký den M. Rumlova


Dobrý den, paní Rumlová,
na Vaši otázku ohledně ATB bohužel nemůžeme odpovědět, konečné rozhodnutí je vždy na Vás, ale pokud se již cítíte zdráva resp. jste bez příznaků a máte jen laboratorně prokázán nález Streptokoka, tak se jedná o poměrně běžný stav.

Lidí bez příznaků na jejichž sliznicích se vyskytuje Streptokok je totiž v populaci velké procento, např. v některých dětských kolektivech to jsou až desítky procent jedinců, viz. článek Státního zdravotního ústavu, který doporučujeme důkladně přečíst. Jedná se o oficiální stanovisko SZÚ, kde se mj. uvádí "Pro streptokokové respirační onemocnění je typická ve většině případů bohatá kultura streptokoků skupiny A v krku, u potenciálních nosičů i na nosní sliznici. Nález streptokoků skupiny A při angíně sám o sobě však neprokazuje streptokokový původ onemocnění z důvodu relativně častého nosičství. U dětí (zejména 5-9 letých) a mladých jedinců v těsných kolektivech může nosičství dosahovat 20-30%."

Dále doporučujeme pročíst zkušenosti pacientů na našich stránkách www.stre.cz nebo www.angina.cz, kde uvádíme výhradně autentické a nijak necenzurované zkušenosti. Budeme velmi rádi, když nám pak Vaši zkušenost pošlete i Vy, abychom ji mohli zveřejnit a pomoci tak dalším uživatelům.

Každopádně Streptokill doporučujeme užívat i nadále až do té doby, než bude Vaše hrdlo bez jakýchkoliv nepatřičných pocitů.

Mějte se krásně,
Pavel Soukup
STREPTOkill.cz

Dobrý den, mám roční dceru, která má už třikrát za sebou streptokokovou angínu. Teď se teda léčí s tou třetí ale než jí chytla dávala jsem jí na imunitu BABAIMUN. Do velkých kolektivu nechodíme, stravujeme se zdravě a dbáme na hyginenu. Vůbec nevím, co mohu pro ní udělat. Já jsem jako dítě měla angínu tak často, že mi už museli dávat antibiotika ínekcí. Tím se mi narušily střeva a propukla mi ulcerozní kolitida. Bojím se o dceru aby nedopadla stejně. Prosim Vás moc o radu. Děkuji


Dobrý den, Veroniko,
rozhodně doporučujeme, abyste vyzkoušela Streptokill. Přečtěte si všechny autentické recenze na www.angina.czwww.stre.cz, případně i heureka.cz, atd., kde najdete mnoho zkušeností rodičů malých dětí, podobně jako je malá Vaše dcerka.

Při použití u dětí do 3 let je potřeba se před užitím poradit s lékařem, protože Streptokill obsahuje alkohol, ovšem u takto malých dětí odpovídá denní dávka alkoholu jen zhruba polévkové lžíci piva a tak se ve zkušenostech dočtete, že Streptokill úspěšně používají i rodiče malých dětí.

Každopádně Vám přeji, abyste se nedostaly do začarovaného kruhu opakovaných angín a opakovaného podávání ATB, to jsou ty nejsmutnější příběhy, které nám lidé posílají.

Mějte se krásně a držím palce,
Pavel Soukup
ANGINA.CZ

Dobrý den, mám již druhým týdnem silně rozjetou angínu. Bílý povlak na jazyku, čepy na mandlích v takové fázi, že jazýček se přímo dotýká těch bílých čepů. Skoro nemám díru do krku. Nemůžu jíst, pít, spát, mluvit, polykat, nic. Prvně mi byly předepsány nějaké širokospektrá antibiotika, po 4 dnech jsem zašel na kontrolu, že stav se stále zhoršuje. Bylo mi sděleno, že takovou angínu vidí max 2x do roka. V průběhu braní antibiotik jsem si koupil streptokill a důkladně ho užíval. Dané antibiotika jsem vysadil a předepsali mi Penbene 1 000 000 IU, ty již beru taky 4 dnem a opět bez zlepšení. Začínám být zoufalý. Streptokill též nepomohl. Je možné, že v tak rozjeté angíně prostě trvá dýl než 4 dny než bych si měl všimnout zlepšení? Je mi 26let a kam mi paměť sahá, angínu nebo nějak závažně nemocný jsem nebyl. Jaká je další procedura pokud mi nezaberou ani druhé antibiotika? Předepisují se třetí? Předem děkuji za odpověď.


Dobrý den,
to, že antibiotika vůbec nezabírají resp. nenastane zřetelné zlepšení stavu ani v době, kdy je zrovna užíváte, je poměrně vzácné. Lékař Vám jistě nechá udělat výtěr z krku a testy, aby znal přesného původce Vaší angíny. Podle toho co píšete se dá předpokládat i hospitalizace včetně žilního podávání antibiotik s případným propuštěním do domácí léčby po zlepšení a následným dojížděním do nemocnice na ATB injekce až do řádného ukončení celé ATB léčby. Potom další výtěr, v případě zhoršení další ATB nebo tonsilektomie. Takové jsou předpoklady, ale přesný postup stanoví Váš ošetřující lékař. Streptokill doporučujeme užívat i nadále nicméně ATB léčbu nikdy neukončujte předčasně, pokud již byla zahájena.
Přeji brzké uzdravení,
Pavel Soukup, angina.cz

No horečku jsem měl za celou dobu jen parkrát mírně zvýšenou, jde mi
hlavně o ty mandle jak jsou nateklé. Čekal jsem, že právě kolem toho 4
dne už by mohli splasknout a já se mohl konečně najíst. Není možné, že
právě kvůli nedostatečné hydrataci, žádnému přísunu živin a za
poslední 3 dny naspat cca 3 hodiny, že antibiotika nezabírají tak
rychle jak by měli? Ta léčba ATB injekce se zavádí až po výsledcích z
výtěru? Někde jsem četl, že to trvá 8 dní a já dalších 8 dní bez jídla
nepředpokládám, že zvládnu.

Dobrý den,
to co píšete zní opravdu zle. Doporučuji navštívit pohotovost v nemocnici a domluvit se na dalším postupu. ATB účinkují zpravidla již za 12 hod!, nikoliv za X dní. Hospitalizaci se v tomto případě nebraňte. To že nemáte horečku není až tak výjimečné, ale ani to není tak podstatné. Zkolabovat nebo udusit se může i člověk bez horečky! Nitrožilní aplikace ATB a výživy se dělá zpravidla ihned a nečeká se na kultivaci výtěru, která je časově poměrně náročná. S těmito detaily se ale netrapte a nechte se ihned odvézt na nemocniční pohotovost. Už s pyžamem a kartáčkem.
S pozdravem,
Pavel Soukup

Dobrý večer,

dal jsem tedy na vaše rady a ačkoliv to asi nebyl nejlepší nápad, sedl
jsem do auta a zajel si na pohotovost. Tam mi bylo sděleno, že to
vypadá na mononukleózu a proto ty antibiotika nezabírají, zítra jdu na
krev si to potvrdit. Mononukleóza mě nepotěšila, ale aspoň jsem se
někam posunul už.. píchli mi dvě injekce na otok a na bolest tak aspoň
dnes můžu skoro normálně pít a jíst. Děkuji Vám.

Jsem rád, že se podařilo opravit diagnózu a věřím, že teď už vše zvládnete.
S pozdravem,
Pavel Soukup

 

Dobrý den, od pátečního večera mne bolí v krku a uzlina na pravé straně krku, jsem bez teplot. V sobotu ráno jsem si začala intenzivně cca 1 za hodinu stříkat streptokill. V pondělí jsem šla k lékaři, kde mi vyšlo CRP menší než 1, což doktora překvapilo, protože prý mám dost zvětšené uzliny, jedná se prý určitě o anginu a předepsal mi Klacid. Je možné že by takto zabral streptokill a CRP zůstalo takto nízké? Děkuji


Dobrý den, Martino, Vámi popsané příznaky mi trochu připomínají předešlý dotaz, kdy pánovi několik dní nezabírala ATB, tak jsme ho nakonec v již v dosti dehydrovaném stavu přes e-mail vyburcovali k návštěvě pohotovosti, kde zjistili, že nemá angínu, ale mononukleozu. ATB by Vám měla znatelně pomoci už do druhého dne, pokud by se tak nestalo, tak znovu navštivte lékaře a zjistěte příčinu. S pozdravem, Pavel Soukup

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak dlouho se antibiotika drží v krvi. Byl mi předepsán Augmentin. Tzn. 14 tablet, užívání 2x denně, co 12 hodin. Moc děkuji za odpověď Dominika


Dobrý den, Dominiko, pokud přestanete antibiotika užívat, již za den klesne jejich hladina v krvi zpravidla na méně než polovinu. Během následujících dní dochází k úplnému vyloučení močí a stolicí. Pokud řešíte některé nežádoucí účinky antibiotik, je dobré doplnit probiotika a tím urychlit návrat funkcí těla k normálu. Tělo resp. jeho funkce a přirozená imunita jsou totiž antibiotiky ovlivněny ještě velmi dlouho po tom, co už v těle žádná antibiotika nejsou. Pavel Soukup, ANGINA.CZ

Dobrý den, minulý týden mi byla diagnostikována angína a předepsána antibiotika na 10 dní (Ospen 1500). Antibiotika bych měla dobrat zítra. Přestože je můj stav až na přetrvávající únavu v pořádku, mandle mám stále zvětšené (zejm. pravou). Také pociťuji tlak na stranách krku a pod ušima. Je to po angíně normální nebo se může jednat o komplikaci v léčbě? Děkuji za odpověď.


Dobrý den, únava po ATB je běžná věc, ovšem výrazné otoky v hrdle po 10 denní ATB léčbě normální nejsou, takže určitě kontrola u lékaře a doporučuji aplikovat Streptokill klidně ještě v době, kdy dobíráte Ospen, ale především po jeho dobrání, kdy je riziko návratu bakteriální infekce největší. S pozdravem, Pavel Soukup, ANGINA.CZ

Dobrý den, mám 9. letou dceru, která dost trpí na angíny. Nyní je na tom tak, že 19.4. dostala vysokou horečku (39,9). Jinak jí nic nebylo. Nebolelo ji v krku, neměla fleky na mandlích .... Jen měla oteklé oči a trošku tváře. Na léky proti horečce reagovala dobře, přesto se jí vždy cca 8 hodinách vrátila. Počkala jsem, zda se nejedná jen o nějakou virózu, a když se její stav nelepšil, zašly jsme 23.4. k lékařce. Ta ji prohlédla a také nic výrazného neshledala. CRP test byl 5,99, rozbor moči v pořádku. Dceři se spustila rýma. 24.4. jí byla nasazena antibiotika Zinnat 250 mg 1 tbl / 12 hodinách (váží cca 26 kg). Horečky stále přetrvávaly. 26.4. si dcera postěžovala, že jí bolí v krku. Mandle byly oteklé a plné žlutých fleků jako vždycky při angíně. Dneska, tj. 27.4. už 4. den bere antibiotika, ale horečky stále trvají. Oproti klasické angíně vidím rozdíl hlavně v tom, že dcera zdaleka tolik netrpí bolestí v krku, jí a pije normálně. Jen oči, především horní víčka, má stále trochu oteklé, při horečce je to víc vidět. Za jak dlouho myslíte, že léky zaberou? Takhle dlouho horečky nikdy neměla, tak mě to trošku děsí. Děkuji, Zedníková Hana


Dobrý den, paní Zedníková, z toho co píšete, vůbec není zřejmé, že by se mělo jednat právě o angínu. U angíny to bývá dosti často právě naopak, tzn. silné bolesti v hrdle a slabé nebo žádné horečky. Je nám to moc líto, ale bohužel neumíme takto na dálku pomoci se stanovením diagnózy, natož z prognózou dalšího vývoje. Určitě doporučuji co nejdříve znovu navštívit lékaře, absolvovat výtěr z krku, rozbor krve (nejen CRP), atd. Každopádně přeji brzké uzdravení, Pavel Soukup ANGINA.CZ

Nejnovější zkušenosti pacientů

×Tato stránka v rámci poskytování služeb využívá cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.