Scroll to top

Poradna

Také byste rádi položili otázku? Zobrazit kategorie

Dobrý den, z kraje prosince jsem měla angínu a atb penicilin ..Po 10ti dnech jsem dobrala a přesto při polknutí mě bolelo v krku ..Obvodní dr ni neviděla v krku a uschopnila mne..Já cucula různé pastilky a pila sirupy.. Kolem vánoc se mi udělalo dobře ..Po n.r. se mi zvětšila uzlina obvodní zas nasadila atd-doxyhyxal na 5 dní,nezabraly naopak by bylo hůře ..Poslala mne na ORL tam mi udělali stěr našli streptokok c+++ ..Okamžitě nasazena léčba penicilinem injekčně 3mil dávky po dobu 7 dní .. 8 den mi píchly lentocilin 1,2m plus , že mám nasadit Ospen 1500miu ten jsem první vzala večer-bráno 5 dní po 8h. Ve středu ráno jsem vzala poslední .. Navečer jsem měla 36,8 ok. Ve čtvrtek ráno 37, po obědě 37,3.. Má otázka co s tím zase nasadit ATB zpět? Je možné že ty dávky atb nezabrali ? Krk zatím nebolí ..Na kontrolu jdu za 4 dny.. Nebo počkat zda teplota nebude horší a jít tam dříve? Nebo si jen vzít paralen a vydržet ...Omlouvám se úplně nevím co teď dělat


Domnívám se, že léčba byla dost dlouhá dle DP max 10 dní. Tendence je i zkracovat jelikož současné kmeny by neměly mít revmatický potenciál. Teplota není sama o sobě důvodem ATB th je to ochranný mechanismus těla. Nechala bych si stanovit krevní obraz včetně diferenciálu, sedimentaci a CRP a základní biochemii včetně parametrů štítné žlázy, vitamin D a testy na infekční mononukleózu EBV a CMV. Moč nechat vyšetřit. Výtěr se po přeléčení se už nedělá. Co nejvíce podpořit imunitu, vitamin C a D a zinek. Protizánětlivá strava a dostatek spánku a psychicky klid. Zdravím, MUDr. Hrabánková

Dobry den, syn 8let za posledni rok 4x streptokok. Nyni deset dni po dobrani ospenu zase potvrzen streptestem streptokok. (Celkovy vyter mu nedelala. ) Dostal dalacin, akorat na orl me zmatla, ze by dala xorimax. Plus jedna dr pak doporucuje pendepon injekce a druha rika v zadnem pripade. Xorimax nebo dalacin? Injekce ano nebo ne? Tak jsem z toho uplne zmatena. A hlavne nechapu, proc se to furt vraci… Moc moc dekuju Sedlackova Streptokill si nestrikne bohuzel


Dobrý den, paní Sedláčková, ve Vašem příběhu bohužel popisujete klasický začarovaný kruh, kdy antibiotika stále dokola ničí přirozenou imunitu Vašeho syna. Otázka je zda byl pouze prokázán streptokok nebo má Váš syn příznaky a v jaké míře. Obzvláště pokud Váš syn nemá akutní příznaky, zkuste s rozvahou najít lékaře, který Vám pomůže z tohoto kruhu vystoupit. Je jich menšina, ale určitě tací jsou. Když si pročtete poradnu na angina.cz, tak uvidíte, že rozhodně nejsme popírači kladných účinků ATB, ale co je moc, to je příliš a je třeba vidět, že ATB mají také své výrazné zápory, obzvláště při častém nebo dlouhodobém užívání! Přečtěte si prosím také všechny zkušenosti pacientů na angina.cz a stre.cz, i když si, jak píšete, Váš syn Streptokill nestříkne, což je bohužel velká škoda. Doporučil bych Vám cestu k moři na celé prázdniny, ale aby to mělo cenu, upřímně doufám, že se Vám především podaří najít lékaře, který to zvládne bez ATB. S pozdravem a přáním hodně zdraví, Pavel Soukup, ANGINA.CZ

Dobrý den, mám dotaz ohledně dcery. Bude jí v únoru 5 let. Před 2 měsíci měla poprvé angínu a zánět stř.ucha, dostala na týden ATB. Po nemoci ji enormně narostla krční mandle, na ORL nás objednali na tonsilotomii. Chci se zeptat, zda je i jiná cesta ke zmenšení krční mandle kromě operace. Obtíže má, špatně jí, huhňá, v noci chrápe, má apnoické pauzy, celkově nevypadá dobře. k operaci jsme objednané za tři měsíce, mezitím dostala Aerius. Bojím se jí dát do školky, aby nechytla něco jiného, aby nedošlo ke zhoršení obtíží. Je nějaká jiná možnost kromě operace? děkuji předem za odpověď


Dobrý den,

co se týče Vámi zmiňovaného odebrání mandlí, tak náš názor na tuto problematiku najdete na www.tonsilektomie.cz. V poslední době naše stanovisko ještě zesílilo pod vlivem ojedinělého, ale otřesného případu malého Adámka, viz. https://www.ceskatelevize.cz/porady/1092813857-infiltrace/417235100061003/, https://www.seznamzpravy.cz/clanek/po-operaci-mandli-je-chlapec-v-komatu-sestry-ani-lekarka-vinu-neciti-167362.

Prosím přečtěte si důkladně také zkušenosti pacientů na www.stre.cz a www.angina.cz.

Rozhodně odebrání mandlí nemusí být tak triviální, jak se může zdát a protože si o tom logicky Vaše pětiletá dcera nemůže rozhodnout sama, zkuste se poradit s více lékaři, než k tomuto kroku přistoupíte.

Také teď zkuste zařídit, abyste Vaší dceři vytvořili šťastné, resp. pohodové prostředí, dávali jí jíst a pít co nejzdravější potraviny, vysadili z jídelníčku sladkosti, vč. slazených nápojů, ve velkém množství aplikovali na její mandle Streptokill a dovolí-li Vám to rozpočet, vezměte ji co nejdříve alespoň na měsíc na Kanárské ostrovy (10 dní je málo, ale lepší než nic). Až bude tepleji, určitě bude stačit Chorvatsko. Exotiku, ani Egypt nedoporučujeme kvůli vysokému výskytu pro Evropany neobvyklých virů a bakterií, kterým se v těchto zemích nedá vyhnout!

S pozdravem,
Pavel Soukup,
ANGINA.CZ

Dobry vecer,chtela jsem se zeptat,uz 3den uzivam atb.ospen co 8h.(mam streptokoka)a zatim necitim zadnou ulevu.Za jak dlouho asi zacnou prasky pusobit?Mam docela velke bolesti pri polykani.Dekuju.


Dobrý den. Účinek antibiotik bývá znatelný již do 24 hodin od prvního podání. V případě, že už je užíváte 3. den bez znatelného výsledku, doporučujeme kontaktovat Vašeho lékaře. S pozdravem, Pavel Soukup ANGINA.CZ

Dobrý den, již 4 den mam horečky a bolesti v krku, jako když polykáte žiletky. Krčí mandle nemam asi 30 let. Mohu i presto mit anginu? Klasické léky moc nezabiraji. Dekuji za odpověď Jindřiška


Výskyt klasické angíny je při chybějících mandlích méně pravděpodobný, ale stále možný. Možný je ale i virový původ Vaší nemoci, kde trvají příznaky nejčastěji méně než jeden týden, ovšem v posledním kvartálu se bohužel velmi často vyskytují virózy, u kterých trvají příznaky i 2 týdny a většinou jsou nakonec postiženy průdušky, kde bývá rekonvalescence otázkou dalších několika týdnů. Pavel Soukup, ANGINA.CZ

Ve stručnosti jde o to, že za poslední dva měsíce jsem měla nasazena 3x antibiotika, a dnes mi byl laboratorním výsledkem opět potvrzen "Streptococcus beta-hemolytický sk. C masivně", jako v posledních případech. Shodou okolností můj praktický lékař (kde mi byl vzorek odebrán) je na dovolené a paní sestřička mě odkázala na ORL, zaslala mi laboratorní výsledky. ORL, kam jsem historicky chodila jsem ihned kontaktovala, ale ti mě odmítli včetně vyšetření/schůzky (chtěla jsem zkusit najít jinou alternativu než antibiotika, případně se pobavit o dalších krocích)a odkázali zpět na praktika. Začínám být maličko bezradná a nerada bych šla znovu cestou nasazením antibiotik, protože cítím, že mému tělu to opravdu nedělá dobře, kromě únavy snižují imunitu a bohužel to má vliv i na má střeva, i přesto, že poctivě již dva měsíce užívám probiotika, která střídám a zvyšuji dávky podle toho, jak mé tělo funguje. Od minulého pátku 4.11., kdy jsem měla opět oteklé mandle (bez jiných příznaků, bez čepů), že jsem nemohla ani mluvit jsem nasadila, dle rady v lékárně Streptokill, a pravidelně stříkala cca co hodinku, bohužel se to nezlepšovalo ještě v pondělí večer. A tak jsem ráno v úterý raději šla na stěry k praktikovi, shodou okolností od úterý se můj stav začal zlepšovat, bolest v krku včetně otoku byla mnohem lepší. Dnes je čtvrtek a kromě únavy v krku nepociťuji, žádné trable. Moje otázka je - je šance, že bych se mohla daného streptokoka díky Streptokillu zbavit? Hlavně, abych nebyla případně infekční (máme děti a malé miminko v rodině). A jak dlouho ho mám ještě užívat? Moc děkuji za jakoukoli radu, a ještě jednou bych chtěla vyzdvihnout moc milý a nápomocný hovor s Vaším panem kolegou na infolince. Mějte se moc krásně, Karolína


Pokud pacientka nemá t.č. potíže vyčkala bych s nasazením antibiotik a udělala kontrolní výtěr za 14 dní. Z dotazu neplyne, jaké antibiotikum měla, na PNC je vysoká citlivost a neměla by být rezistence. Bohužel pacienti často klasický PNC nedostanou. Dále je otázka možnosti injekční formy PNC na závěr. Chybí informace zda-li byl vyšetřen KO+dif, FW, ASLO. Ev další testy bych udělala. Je otázka zda-li není porucha imunity- např. onemocnění štítné žlázy bývá časté u mladých žen. Tedy pokud t.č. není symtomatologie, vyčkala bych výsledků kontrolního stěru. Pokračovat v lokální terapii přírodním produktem. Probiotika bych řešila cestou fermentovaných potravnikoliv tabletek, často vedou k přemnožení izolovaných kultur, substituce vitamínu D dle aktuální hladiny v krvi, otestovat vitamin C a doplnit spolu se Zn. Více dle klinického vyšetření. MUDr. Hrabánková

Dobrý den, před deseti lety jsem prodělal absces pravé mandle. Od té doby jsem měl bolesti v krku pravidelně téměř každý rok. Poslední antibiotika na angínu jsem měl v roce 2019 a od té doby jsem měl klid. Až před třemi týdny jsem náhle začal obtížně polykat, vysoká horečka a slabost. Crp 75, v krku však dle doktorky mandle klidné. Bral jsem 7 dní zinnat. Bohužel bolest v krku nezmizela ale již bez horečky. Po dobrání atb crp 5 a negativní strep test. Další týden s bolestí v krku a znovu k doktorce- crp opět pod 5, ale pár čepů hluboko v krku, nasazen Dalacin na 10 dní. Po 4 dnech s tímto atb žádné zlepšení. Chtěl bych se prosím zeptat, jestli je pravděpodobnější, že již angínu nemám a jedná se o virovou infekci nebo že mi už atb nezabírají. Děkuji mnohokrát za případnou radu a odpověď.


Dobrý den, Pavle,
níže posíláme odpověď naší paní doktorky a v případě přetrvávajících nepatřičných pocitů v krku, doporučujeme v dostatečném množství aplikovat Streptokill.
Pavel Soukup
ANGINA.CZ

Otázkou je proč nebyl nasazen PNC, zda-li byl udělan výtěr z krku, pokud prokázána spálová angína, lékem volby by byl PNC, který ale nyní má výpadek masivní. Zinnat je antibiotikum ze skupiny tzv watch.

CRP bylo vyšší, ale bohužel  se ukazuje že nemusí být spolehlivým markerem k odlišení bakteriálních a virových infekcí, bývá  zvýšen i u chřipky, covid 19 a jiných virových infekcí. Každopádně chápu lékaře přeléčení antibiotikem. Hodnota CRP 5 už by neměla být indikací k ATB th. Ev by měl zhodnotit ORL lékař.  Každopádně Dalacin je tzv ekologické ATB a dobře působí na měkké tkáně. Pokud nedošlo k zlepšení zvážila bych ORL vyšetření, kompletní KO+dif, FW, CRP, výtěr nos a krk, test na EBV  ev jiné markery z krve.
Ukazuje se, že respirační infekty  nejsou úplně jednoduše uchopitelné, jelikož CRP opravdu enmusí spolehlivě odlišit virovou a bakteriální infekci, což je zjištění nedávné doby.

Dr. Hrabánková
 

Dobry vecer,prosim po jak dlouhe dobe po prodelani spalove anginy se strepkokem,muze dcera znova dostat?Dcera mela zacatek pred 5 tydny a dnes mame ze skoly email ,ze maji opet ve tride .Dekuji Iveta


Ano může dostat, je více sérotypů, záleží na stavu tzv. slizniční a i celkové imunity. Po prodělané angíně jistě vhodné podpořit imunitu tzv. fermentovanými produkty nebo probiotiky. Inkubační doba je i více než 2 týdny. Dr. Hrabánková

Syn (9 měsíců) má 4. dnem horečky, odmítá jídlo a je velmi unavený. CRP bylo nejdříve 25, nyní po 2 dnech bylo 45. Doktor prý viděl potahy na mandlích a doporučil mi nasadit antibiotika. Přála jsem si výtěr k potvrzení bakterie, ale dr. se k tomu nevyjádřil. Doporučujete léčbu nasadit či trvat na výtěru? Děkuji


Pokud je lékař udělat tzv Streptest v ordinaci , nechala bych ho udělat. CRP bývá zvýšené většinou u bakterálních infekcí, ale u těžších viróz. Pokud je dítě letargické a unavené, nasadila bych i já nějaké ATB tzv.ekologické PNC typu. Po dobrání udělat test moče, ev.krevní obraz, FW, CRP, ev výtěr dle stavu. Dr. Hrabánková

Dobrý den. Mám dotaz ,syn bude mít v prosinci čtyři roky. Do skoro dvou let byl syn zdravý, sem tam rýma a asi jednou chřipka. Syn mi od dvou let do teď, bojkotuje skoro veškeré ovoce. Krom banánů a občas kousne do jablka. Bohužel pomazánky nic mazacího taky nesnese. Do dvou let mi vše baštil s chutí. Pak najednou blok a odpor ,když jsem ho donutila pozvracel se. Teď ho občas přemluvim že aspoň ochutná. Ale bez úspěchu Zeleninu ale miluje ve velkém. Jen ale tepelně upravenou . Jde o to že syn trpí od dvou let každý měsíc má angínu, takže antibiotika. Podle vyš krve, má syn železo nula. Což nikdo nechápe, maso ji pravidelně i zeleninu a vše co obsahuje železo. Bere i doplněk opět železo. A stejně na dalších testech ,železo nula bere pravidelně vitamin D,C a na imunitu. A anginy se vracejí neustále. Dva dny ve školce angína crp 160. Vyléčen crp krásné, po týdnu ve školce opět angina. Bohužel mívá horečky u angíny 41 stupňů. Antibiotika vždy krásně zabírají ,naštěstí už po dvou dnech. Antibiotika vždy dobere jak má,ale při angíně skoro vždy afta. V listopadu jsme objednání na imunologii do Brna. Já už nevím co dělám špatně a co mám čekat Rodinna anamnéza. Tychýně- rakovina a nádory, cukrovka Můj otec - problémy se srdcem s játry chronické problémy s klouby Otec syna- cukrovka, vysoký tlak, infarkt Já matka - artróza 3 stupně. Děkuji Kateřina


Časté angíny u 4 letého dítě, angíny 1x do měsíce jsou opravdu hodně. Nepochopila jsem jestli bylo ORL vyšetření, jestli i vždy podloženo výtěrem? Stran nízké hladiny železa, to by ukazovalo na nějaký problém se vstřebaváním železa, možná intolerance či alergie na lepek a mléko, které jsou častými iritanty imunitního systému. Může tam být i nějaký problém v imunitě, což chce důsledně vyšetřit krevními testy na imunologii. Dítě bych nenutila do ovoce a nechala bych ho jíst zeleninu,aby bylo spokojené. Omezila nebo přechodně vyřadila lepek a mléko. Omezila sladkosti, které mohou podporovat růst špatných mikrooranismů v těle. Ve střevě je největší plocha imunity. Zařadit masokostní vývary, které jsou velmi zdravé. Nevíme jaké parametry pediatr analyzoval, takže vlastně co bylo v normě? Kromě železa? Jistě bych do stravy doplnila vitamín D ve vyšších dávkách, předtím bych nechala stanovit z krve a dávku bych dala na míru, stanovila bych hladinu vitamínu C, dá se otestovat proužky z moče, doplňovala bych tzv.liposomální vitamín C. Dále kvalitní zinek, probiotika raději přirozeně ve stravě a rybí tuk. Velké rozdíly v kvalitě. Otázka jak je dítě spokojené ve školce, pokud je to možné ho nechat doma, aby mělo klid, dostatek spánku. Vše jde v ruku v ruce. S pozdravem MUDr. Petra Hrabánková, VPL

Dobrý deň, Mám 18... V utorok som bola pri krčnej a diagnostikovala mi hnisavú angínu a predpísala antibiotika 2× DALACIN C 300 MG (beriem ich každých 8 hodin, 3×denne) + FLECTOR (na bolesť a horúčku) + Glimbax Ústny výplach ... Je to už 5 dní čo ATB užívam ale žiadne zlepšenie. Po koľkých dňoch by ATB mali za účinkovať? ... Je pravda že som mala ísť k doktorovy skôr ale angínu mam prvý krát a nevedela som ani čo to je, až keď som v nedeľu (13.8) našla na internete obrázok angíny s povlakom nedalo mi to a posvietila som si do hrdla, už vtedy to bolo docela veľké. Silnú bolesť hrdla som pociťovala od štvrtku (11.8.) a vlasne od vtedy ju pocitujem až do teraz. Horúčky mám od utorka (9.8.) Bolesť je neznesiteľná a hlavne v noci ked mi to hrdlo ešte napuchne a ja sa zobudim na to že mám horúčku a neviem prehltnúť... Ked si dávam ten flector je to tiež bohovská bolesť. Budem vďačná za čo najviac informácií. Ďakujem


Dobrý den, vzhledem k vážným příznakům, které popisujete, doporučuji navštívit znovu lékaře. Pokud by se otok zvětšil natolik, že by pro Vás bylo těžké polykat, tak neváhejte navštívit pohotovost v nemocnici, kde Vás budou moci případně rovnou hospitalizovat, aplikovat ATB nitrožilně a ohlídat, aby se otok nezvětšil natolik, že by Vám znemožňoval dýchání, což by Vás mohlo i ohrozit na životě. S pozdravem, Pavel Soukup ANGINA.CZ

Dobrý den, před 10 dny jsem ukončila léčbu angíny. Brala jsem Ospen 1500, 3x denně 1 tabletu po dobu 10 dní. Po dobrání jsem se cítila na 99 % zdráva. Poslední 2 dny opět cítím mírnou bolest na jedné straně krku, dnes se mi na mandli objevily malé čepy a bolest se lehce zhoršila. Ráno jsem navštívila ORL lékaře, čepy mi potvrdil a usoudil, že by to mohlo být jen jakýmsi příznakem doléčení (procesu hojení) proběhlé nemoci. Nic vážného. Léčbu mi tedy žádnou nenasadil. Myslíte, že je to obvyklý jev? Čepy a bolest byla už vlastně téměř nulová. Děkuji za Váš názor


Dobrý den, Terezko,
je samozřejmě možné, že se Vám angína nevrátí, nicméně je bohužel velmi časté, že streptokoková infekce v průběhu užívání ATB jen dočasně ustoupí, ale streptokoka zcela nezlikviduje. Po dobrání ATB, když obsah ATB v krevním řečišti poměrně rychle významně klesne, se streptokokové bakterie, které dokázaly přežít, začnou opět prosazovat a angína se vrací. Paradoxem je, že streptokoka v tak malém množství, který dokázal přežít atb kůru by zdravý člověk většinou dokázal eliminovat, aniž by mu způsobil onemocnění, ale pacient s imunitou oslabenou antibiotiky a mandlemi ve špatném stavu po prodělané nemoci, infekci spíše nezvládne a ta znovu získá na síle.

Při opětovném nasazení ATB je pak šance na přežití streptokoka bohužel stále vysoká, protože si bakterie už jednou dokázaly s ATB poradit, mají tak zvýšenou rezistenci a pacient se dostává do začarovaného kruhu opakovaných angín a opakované léčby ATB. Zpravidla je mu pak navrhováno odejmutí mandlí, které bývají hlavním ložiskem infekce.

Tento průběh je často popsán v autentických zkušenostech pacientů a v poradně na angina.cz a streptokill.info (viz. www.stre.cz a www.strepto.cz). Pacienti, kterým se tímto a podobných způsobem vracela angína jsou také nejčastějšími uživateli produktu STREPTOkill, který doporučujeme mít u sebe pro případ, že se bolest resp. nepatřičné pocity v krku začnou vracet. To je i doporučení pro Vás.
Buďte zdráva a budeme rádi, když po uzdravení Vaši zkušenost přidáte na angina.cz nebo na strepto.cz.

Pavel Soukup
ANGINA.CZ
 

Dobrý den, máme téměř ročního chlapečka který má už po čtvrté Streptokoka A v krku a tudíž i po čtvrté Antibiotika (Ospen). Chtěla bych se zeptat, zda-li existuje nějaká podpůrná léčba či prevence zkrátka nějaké přípravky, které sníží pravděpodobnost návratu tohoto onemocnění? Nebo nějaké imunologické vyšetření? Předem moc děkuji, Eva


Dobrý den, Evo,
určitě Vašeho pediatra požádejte o specializované vyšetření a poraďte se s ním, zda byste mohli i v roce užívat Streptokill. Na etiketě je uvedeno "do 3 let po poradě s lékařem", což je ovšem jen z důvodu obsahu alkoholu a vzhledem k tomu, že celková denní dávka alkoholu při aplikaci u malého dítěte odpovídá jedné lžíci piva, to pro lékaře většinou není problém.
Každopádně Vám velmi doporučujeme pozorně přečíst zkušenosti pacientů na www.stre.cz (případně i poradnu na www.strepto.cz), kde můžete ve filtrech zvolit např. "Děti a Streptokill", abyste nemusela pročítat stovky recenzí, ale i ty by pro Vás mohly být přínosné, protože se tam často hovoří přesně o tom, co nám ve svém dotazu popisujete.
Brzké uzdravení a návrat k normálnímu životu bez antibiotik,
Pavel Soukup
ANGINA.CZ
 

Zdravím! Po půlce června jsem měla velmi silnou angínu, jela jsem na pohotovost, dostala jsem Amoksiklav a po dvou dnech se vše začalo zlepšovat, bohužel jsem samozřejmě po čtyřech dnech přestala odpočívat a opět se vrátila do normální pracovní činnosti. Z ničeho nic se čepy začaly lehce vracet, bolest už nebyla vůbec akutní, ale stejně mi doktorka napsala další antb Xorimax a až v tuto chvíli udělala výtěr a po 3 dnech mi řekla, že tam žádný Streptokok není. Je možné, že by se zde neprokázal, protože už jsem měla týden penicilinu za sebou? Krk se mi zcela vyléčil, mandle se zmenšily. Jediné, co se mi děje snad každý týden a půl je opakující se jednostranné lehké píchaní v krku, které během cca dvou dnů ustane. Přijde mi, že mi stéká do krku zadní rýma. Angínu jsem dostala 1,5 dne po nechráněném orálním sexu, půl dne to byla jen jednostranná bolest v krku, přes noc jsem ale měla hned obrovské teploty a strašně oteklý krk. Projevila by se takhle rychle třeba kapavka nebo něco dalšího?


Dobrý den,
streptokok nemusel být objektivně prokázán, pokud výtěr následoval bezprostředně po dobrání antibiotik, nicméně přítomnost resp. nepřítomnost streptokoka v hrdle většinou není tak podstatná, jak je na ní všeobecně nahlíženo. Značná část zdravé populace resp. lidí, kteří nevykazují příznaky žádné nemoci má streptokoka dlohodobě v hrdle a přesto se necítí nemocní a zcela normálně žijí a fungují.

Příznakem kapavky hltanu může být bolest v krku a může se objevit už druhý den po nechráněném orálním sexu, takže pokud chcete toto podezření zcela vyloučit, jakkoliv není příliš pravděpodobné, můžete navštívit venerologickou ambulanci.

Na Váš vracející se problém s pícháním v hrdle určitě doporučujeme vyzkoušet Streptokill a taktéž po nechráněném orálním sexu je velmi žádoucí co nejdříve Streptokillem hrdlo preventivně řádně vystříkat a propolykat.

Buďte zdráva,
Pavel Soukup,
ANGINA.CZ

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak funguje STREPTOkill vůči "přátelským" bakteriím v dutině ústní? Nepoškozuje při pravidelném/delším užívání přirozenou mikroflóru v ústech? Děkuji za odpověď, zkouším výrobek poprvé, jsem zvědavá na výsledky. Srdečně zdraví, Petra


Dobrý den, Petro, Streptokill je širokospektrální antiseptikum, takže samozřejmě přirozenou mikroflóru v ústech ovlivňuje, ale přesto je dlouhodobé užívání bezproblémové. Každopádně doporučujeme Streptokill užívat jen při nepatřičných pocitech v hrdle resp. ještě několik dní po nich a dále již mít Streptokill jen připraven při sobě pro případ, že by se náznaky bolesti v krku vrátily. Přejeme brzké uzdravení a budeme rádi, když nám pak pošlete Vaši zkušenost, Pavel Soukup, ANGINA.CZ

Dobrý den. Nedávno mě začala silná bolest v krku a mám problém s polykáním. Chystám se jít k praktickému lékaři na výtěr. Jak dlouho se před výtěrem nemá jíst a pít??? Děkuji moc za radu


Dobrý den, optimální je nekonzumovat a nečistit dutinu ústní alespoň 30 min. před výtěrem. S pozdravem, Pavel Soukup ANGINA.CZ

Dobrý deň, mám 5-ročného syna, ktorý má dlhodobo problém s nosnými dutinami. Opakovane chodíme na ORL, kde dostal Nasofan, ale situácia sa veľmi nezlepšuje (okrem toho je alergik, má alergiu na plesne, užíva RUPAFIN). Býva veľmi často chorý (každý mesiac) - vysoké teploty, nádcha (väčšinou bezfarebná). Lekárka mu však výtery nerobí, len na našu žiadosť mu minulý rok v nose zistili streptokoka pneumonie (je zaočkovaný) po dobratí unifloxu. Výter na ORL v marci tohto roka mal bez nálezu. Pred tromi týždňami sme však znova skončili u lekárky pre chorobu, hoci sa syn nezdal na pohľad veľmi chorý, CRP mal 110, lekárka nasadila Zinnat na 5 dní, výter neurobila. Teraz je už viac-menej v poriadku, ale zahuhňaný nos a teda zrejme opuchnutú sliznicu má stále. Okrem toho má na mandliach malé čapy, ale na bolesť hrdla sa nesťažuje. Lekár na ORl povedal, že nie je infekčný a má to všetko z nosa. Má podľa vás zmysel v takomto prípade vyskúšať Streptokill? A ak áno, ako ho dávkovať? Ďakujem za odpoveď.


Dobrý den, 

Streptokill určitě vyzkoušejte. Zkuste začít běžnou aplikací Streptokillu do hrdla. Je-li ovšem infekce v nose, pak doporučujeme aplikovat zředěný (např. 4 díly vody/1 díl Streptokillu, u pětilétého chlapce můžete ředit i podstatně více, třeba 10/1, aby ho aplikace tolik nepálila) Streptokill pomocí ústního aplikátoru rovnou do nosu nebo nos propláchnout např. pomocí k tomu určené konvičky (viz. např. https://www.dlouhezdravi.cz/pomucky/konvicka-na-vyplach-dutin/). 
Nápomocná Vám může být i tato recenze jedné z našich uživatelek https://www.streptokill.info/cz/zkusenosti/?q=APLIKACE+STREPTOKILLU+5x+DENN%C4%9A+POMOC%C3%8D+VYPLACHOVAC%C3%8D+KONVI%C4%8CKY+NA+DUTINY

S přáním brzkého uzdravení Vašeho syna,
Pavel Soukup
ANGINA.CZ
 

Dobrý den chtěl jsem se zeptat můj 6lety syn má citlivé ouško má ho zarudlé a teče mu hnis z oka ráno jsme byly na orl a tam nám daly Kapky ale bolí hoto čím dál víc nesmí se ho ani dotknout


Dobrý den, Dane, pokud se stav syna výrazně zhoršil, doporučuji neprodleně navštívit pohotovost v nejbližší nemocnici. S přáním klidné noci a brzkého uzdravení, Pavel Soukup, ANGINA.CZ

Dobrý den, je vhodný streptokill i při mononukleóze? Syn 13 let, bolestivé polykání, bílé povlaky v krku, již pár dnů horečky 39-40, dnes vysloveno u pediatra podezření na mono. ATB ani nic dalšího se prý nedává, chtěla bych mu nějak ulevit od té bolesti v krku, tak jestli se tato diagnóza se streptokillem nevylučuje? Děkuji moc.


Dobrý den, Streptokill můžete určitě použít. Většinou i v případě, kdy se jedná o virové onemocnění, tedy např. o Vaším lékařem předpokládanou mononukleózu, dokáže ulevit od bolesti, protože čistí hrdlo od zvýšeného počtu patogenů, které jsou v hrdle přítomny následkem imunitní reakce. S pozdravem, Pavel Soukup, ANGINA.CZ

Dobrý den, synovi 17 let, byla v pátek 4.2. diagnostikována angina a dostal Zinnat 500, po 12 hod. Teploty nastoupily až v neděli 6.2. Dnes máme 8.2. stále teploty mezi 38 - 39, přetrvává bolest v krku, při mluvení je patrné, že otok nepolevil. Mám dojem, že ATB vůbec nezabírají. Dnes je to 4 den užívání ATB. Úleva dle jeho slov žádná. Syn na angína trpni, poslední měl v listopadu 2021, předtím v červenci 2021…. Děkuji za radu.


Dobrý den, antibiotika většinou zaberou do druhého dne a také je neobvyklé, že se 2 dny po zahájení ATB léčby objevila teplota. Doporučuji znovu navštívit lékaře a ujistit se, že byla diagnóza stanovena správně. Je možné, že se nejedná o běžnou angínu způsobenou bakteriemi, které jsou na ATB citlivé, ale o virové onemocnění, na které je léčba ATB neúčinná. Mnoho štěstí a brzké uzdravení, Pavel Soukup ANGINA.CZ

Dobrý den, prosím o radu. Syn 17 měsíců měl před měsícem angínu, ve stěru masivní zlatý stafylokok, CRP 80,nasazen Ospen na 10 dnů a probiotika. Ale po měsíci se to o jevilo opět, 40 horečky a krk v ještě horším stavu, opět masivní stafylokok. Teď jiná antibiotika. Dávám i lichorerisnici. Můj dotaz je, zda streptokill zabírá i na zlatého stafylokoka a zda a v jakém množství bych mohla stříkat krk synovi v 17ti měsících? Moc děkuji za odpověď


Dobrý den, Pavlíno, užívání Streptokillu u dětí do 3 let je vzhledem k obsahu alkoholu nutné konzultovat s lékařem, i když denní dávka alkoholu, kterou takto malé dítě požije prostřednictvím Streptokillu, odpovídá pouze ca 1 polévkové lžíci piva. Otázky účinnosti Streptokillu na různé druhy bakterií bohužel ze zákona nemůžeme zodpovědět, ale necenzurované zkušenosti uživatelů se Streptokillem si můžete přečíst na www.stre.cz, kde lze např. zadat i klíčové slovo "stafylokok" nebo "syn" apod. Budeme velmi rádi, když nám později také napíšete Vaši zkušenost, rozhodnete-li se Streptokill použít. Přejeme hodně zdraví Vašemu synovi i Vám, Pavel Soukup ANGINA.CZ

Dobrý den, jak dlouho je nutné stříkat streptokill, pokud ho mám zjištěný z výtěru z krku (prý masivně)? Jsem bez akutních obtíží, mandle mám na pohled také v pořádku. Stříkala jsem poctivě 20x denně po půl hodině 1 týden a po týdnu byl nález z výtěru stejný. Nerada bych brala antibiotika, takové kolečko už jsem si prošla před pár lety. Nezabrala ani troje ATB, ani píchaná ATB. Děkuji Alice


Dobrý den, Alice,

pokud se již cítíte zdráva resp. jste bez příznaků a máte jen laboratorně prokázán nález Streptokoka, tak se jedná o poměrně běžný stav, který nezavdává příčinu k větším obavám. Nejdůležitější je, zda se cítíte zdráva či nikoliv.

Lidí bez příznaků na jejichž sliznicích se vyskytuje Streptokok je totiž v populaci velké procento, např. v některých dětských kolektivech to jsou až desítky procent jedinců, viz. článek Státního zdravotního ústavu na  https://www.angina.cz/vyjadreni-szu-k-anginam-a-nosicstvi-streptokoku-skupiny-a-ve-slkolkach, který doporučujeme důkladně přečíst. Jedná se o oficiální stanovisko SZÚ, kde se mj. uvádí "Pro streptokokové respirační onemocnění je typická ve většině případů bohatá kultura streptokoků skupiny A v krku, u potenciálních nosičů i na nosní sliznici. Nález streptokoků skupiny A při angíně sám o sobě však neprokazuje streptokokový původ onemocnění z důvodu relativně častého nosičství. U dětí (zejména 5-9 letých) a mladých jedinců v těsných kolektivech může nosičství dosahovat 20-30%." 

Dále doporučujeme pročíst zkušenosti pacientů na našich stránkách http://www.stre.cz nebo http://www.angina.cz, kde uvádíme výhradně autentické a nijak necenzurované zkušenosti. Budeme velmi rádi, když nám pak Vaši zkušenost pošlete i Vy, abychom ji mohli zveřejnit a pomoci tak dalším uživatelům.

Pokud máte stále nepatřičné pocity v krku, pak doporučujeme Streptokill užívat i nadále až do té doby, než bude Vaše hrdlo bez jakýchkoliv nepatřičných pocitů. Dávkování přizpůsobte intensitě nepatřičných pocitů. Jsou li lehké, pak už stačí užívat jen po jídle a před spaním. Později už třeba jen před spaním.

Buďte zdráva,
Pavel Soukup, angina.cz

ALICE:
Dobrý den, velmi děkuji za odpověď. Zdravá se cítím. Pozoruji jen únavu při větší námaze. Jinak mám spíš ty nepatřičné pocity v krku jako vysychání a lechtání. Toho streptokoka mám v krku už opravdu docela dlouho, loni jsem Streptokill stříkala 14 dní a když jsem šla za další týden na výtěr, tak byl nález bez streptokoka. Takže po té době to pro mě byla opravdu úleva a dobrá zpráva. Teď jsem šla na kontrolu kvůli jednomu čepu na mandli, který jsem objevila no a ve výtěru už byl zase streptokok a hned předepsaná ATB. Jenže z minulosti vím, že i po několika ATB byl ve výtěru pořád.
Tak budu stříkat dál a uvidím. Případně ráda pošlu zkušenost. Každopádně ještě jednou moc děkuji za názor.
S pozdravem
Alice

ANGINA.CZ:
Nemáte zač, Alice,
držíme palce a když to půjde, tak se co nejvíce zbavte stresů a zkuste odjet na co nejdelší dobu k moři. To jsou věci, které na vleklé potíže zabírají nejlépe :-)
Krásný den,
Pavel Soukup, angina.cz

Dobry den, syn 10 let ma anginu. 3 dny bolesti v krku, ze nemohl polknout, vystrelujici bolest do usi. Nicmene od zacatku bez teplot, bez unavy. 3. den dostal antibiotika Penbene, po 8 hodinach. Po 1 dni bolest ustoupila. Jenze se mi stalo, ze jsme odjeli na vikend pryc, a ja zapomnela sbalit posledni 4 davky sebou. (Vim, velka chyba, ale stalo se). Mam mu je dat po navratu nebo jak nejlepe tuto situaci vyresit? Pauza bude cca 2,5 dne. Jeste dodam, ze indikace antibiotik byla vicemene od stolu, se slovy ze angina ted radi jsme byli z ordinace za 2 minuty venku. Opravdu se da angina poznat jen podle cerveneho krku a potazeneho jazyka?


Dobrý den, 2,5 dne už je velmi dlouhé prodlení mezi dvěma dávkami ATB. Optimální by bylo navštívit ihned lékaře a nechat ho učinit rozhodnutí s přihlédnutím k aktuálnímu stavu Vašeho syna. Jen podle červeného krku se bakteriální angína, tedy ta, která se léčí primárně antibiotiky, se 100% jistotou určit nedá. Za tímto účelem se dělají CRP testy nebo lépe testy na přítomnost bakterií ve výtěru z krku. Pokud tyto testy dělány nejsou, tak nasazení antibiotik záleží na zkušenostech resp. na přístupu lékaře. S pozdravem, Pavel Soukup, ANGINA.CZ

Dobrý den, ráno mi začly bolesti v krku. Do večera se to rozjelo tak, že jsem měla oteklou mandli a bílé čepy a nemohla jsem vůbec polykat.Druhý den jsem šla k doktorce. Ta mi udělala stěr a hned předepsala antibiotika Amoxicillin na týden a klid na lůžku. Po 2 dnech jsem si měla zavolat na výsledky. Ty byly negativní. Co to tedy znamená, že beru antibiotika zbytečne? Nestačil by příště jen klid na lůžku a něco z lékárny? Děkuji za odpověď Veronika Grečnárová


Dobrý den, Veroniko, bohužel již zahájenou léčbu antibiotiky je třeba dokončit, pokud Vaše lékařka nerozhodne o jejím předčasném ukončení. Buďte zdráva, Pavel Soukup ANGINA.CZ

Dobrý den mám angínu, hodně mě bolí v krku, můžu polykat ale hodně to bolí. Měla jsem teploty 39,5 když si dám paralen je to 38,5 teď klesly na 36,6 ale nevím jestli to není tím že mi soused přinesl ibuprofen možná funguje líp. Angínu mám od pondělí večer antibiotika od středy ráno. Antibiotika beru už 48 hodin - už nemám zimnice a mám trochu menší teploty, v krku se to ale vůbec nelepší ba možná je to i horší. Myslíte že mám jít na pohotovost nebo ještě vydržet? Nemůže to být nějaký horší zánět který se dostane ještě někam jinam a ještě něco pokazí? Moc děkuji Anna


Dobrý den, Anno, pokud berete ATB, tak by Vás měla chránit před tzv. sekundárními infekcemi, na které se ptáte. Pro zlepšení stavu hrdla můžete použít lokální prostředky, jako např. námi doporučovaný STREPTOkill, ale ve chvíli, kdy by otok v hrdle byl výrazný, doporučuji navštívit pohotovost, aby nedošlo např. k ohrožení dýchacích funkcí. S pozdravem, Pavel Soukup ANGINA.CZ

Stránka 1 z 4

< předchozí1234

Nejnovější zkušenosti pacientů

×Tato stránka v rámci poskytování služeb využívá cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.